Wil je de dynamiek werkelijk loslaten, dan is het belangrijk om je zelfsabotage te leren ontmaskeren. Het ego is bang om datgene los te laten wat ons zo lang (schijn)veiligheid heeft gegeven. Daarom is er een innerlijke saboteur die ons in de dynamiek gevangen wil houden. De stem van de innerlijke saboteur is gebaseerd op angst. De stem die ons uit de dynamiek wil helpen, is   gebaseerd op (zelf)liefde. 

Het is van het grootste belang die twee te leren onderscheiden. Luister met aandacht naar je gedachten: helpen ze je uit de dynamiek of praten ze je er juist weer in?  

De innerlijke saboteur doet zich voor alsof hij praat in jouw belang, maar is stiekem bezig je er des te harder weer in te trekken. Het is de stem van de zelfrechtvaardiging: ‘Ik mag toch ook wel eens genieten’, of ‘Als ik nu terugga, heb ik nog niet meteen een relatie.’ De innerlijke saboteur neemt je in de maling. Hij wil je klein houden, je angsten omzeilen en je beschermen voor de oude kindpijn. Zo houdt hij je in de vicieuze cirkel. Deze stem heeft de neiging onze liefdevolle stem te overschreeuwen en zich als belangrijker voor te doen. Het is de stem die ons meteen tot handelen wil aanzetten, die ons wil dwingen. Deze stem laat je geen keuze en maakt je onvrij, alsof het   ‘moet’. 

De andere stem, die gericht is op echte liefde voor jezelf, is stiller, zachter en geeft je altijd een keuze. Er zit geen gevoel van   ‘moeten’ bij, het laat je vrij. Als je voor deze stem kiest, kies je voor de verbinding met jezelf, ook al moet je door de pijn. De saboteur gaat voor de snelle kick en tijdelijke bevrediging, wat een sterke binding geeft. Hij gaat voor de bekende weg die veilig lijkt, maar op de lange termijn nieuwe teleurstelling oplevert. De liefdevolle stem gaat voor de echte verbinding die steeds meer ruimte maakt voor structurele liefde. Als je deze meer wilt ontwikkelen, vraagt dat het loslaten van de kortetermijnkick, zodat er een opening komt om de onderliggende pijn te helen. Om erachter te komen welke stem er aan het woord is, kun je jezelf afvragen: wat is mijn échte motivatie in wat ik doe en waarvoor ik kies? Welke innerlijke stem volg i k?