Loskomen uit de afhankelijkheid van de partner betekent ook het opgeven van de secundaire winst. Vraag jezelf af wat je nog haalt uit de dynamiek. Waarin dient het je nog? Bedekt het nog je angst, eenzaamheid of leegte? Bevredigt de ander nog een bepaald verlangen? Haal je misschien nog eigenwaarde uit seksualiteit? Maskeert het een overtuiging: als ik de ander loslaat blijf ik misschien de rest van mijn leven alleen. Hecht je nog waarde aan de enorme hoogtepunten, ondanks de dieptepunten die er steevast  op volgen? Wat geven die hoogtepunten je? Doe dit zonder oordeel. Als je hier zonder oordeel naar kunt kijken, word je je ervan bewust wat je nog bindt aan de dynamiek. Onderzoek wat je nog triggert. Wat projecteer je op je partner wat je niet in jezelf kunt vinden? Door eerlijk naar jezelf te zijn, krijg je meer vrijheid in de keuze wat je ermee wilt.